top of page
DİN GÜZEL AHLAKLI OLMAYA NASIL KATKI SAĞLAR?
Ahlak; insanın yaratılışından gelen özellikleri ile insanların iyiliğini ve mutluluğunu hedef alan kuralların hayata geçirilmesi ile kazanılan iyi ve güzel davranışlara denir. İslam dininde güzel ahlaka büyük bir önem verilir. İnsanlardan dürüst, güvenilir, anlayışlı, tatlı dilli, güler yüzlü ve anlayışlı olmaları istenir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de bizleri ahlaklı olmaya, başkalarına iyilik etmeye yönlendiren birçok ayet bulunur. Örneğin bunlardan birinde Yüce Allah şöyle buyurur: “İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder...” (Bakara 2/177)

İbadetlerin güzel ahlaklı olmaya nasıl bir katkısı vardır?
İslam dininin temel amacı insanların; Yüce Allah’ın varlığına ve birliğine inanmaları, ona ibadet etmeleri ve güzel ahlaklı bireyler olmalarıdır. Zaten Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de bu amacı gerçekleştirmek için gönderilmiştir. O, bu konuyla ilgili bir hadisinde, “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (İmam Malik, Muvatta, Hüsnül Hulk,8.) buyurmuştur. Kalem suresinde yer alan bir ayette de “Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” (Kalem 68/4) buyrularak aynı gerçeğe dikkat çekilmiştir.


Dinimiz bizleri her fırsatta güzel ahlaklı olmaya yönlendirir. Sevgili Peygamberimizin hayatı, uygulamaları da bu konuda bizler için en güzel örnektir. Çünkü o, çevresindeki insanlarla her zaman iyi ilişkiler içinde olmuş, insanları kıracak, üzecek davranışlardan daima kaçınmıştır. Dürüst, anlayışlı, temiz, güzel ahlaklı bir insan olarak içinde yaşadığı toplumda herkes tarafından sevilip sayılmıştır. O hâlde bizler de dinimizin öğütlerine uyalım. Peygamber Efendimizi örnek alalım. İnançlı, ahlaklı, dürüst, anlayışlı, tatlı dilli, güler yüzlü, adil bir Müslüman olmayı kendimize ilke edinelim.
Bir toplumda dinî inanışın zayıflaması, ahlaki çöküntüye sebep olabilir. Çünkü, din olmayınca ahlakın yaptırım gücü azalabilir. helal-haram, ceza-mükâfat inancı kalkınca toplumun düzeni sarsılır, suç ve anarşi ortaya çıkar ve böylece çeşitli sıkıntılar başlar. her yerde kendini kontrol eden bir hâkim Varlığa inanan insan buna göre davranıp iyiyi tercih eder, kötüden uzaklaşır.

Ahlak ile din arasında nasıl bir ilişki vardır?
İnsandaki ahlaki faziletlerin en büyük desteği dindir. Vazifeye bağlılık, doğruluk, adalet, şefkat ve hürmet, yardımlaşma gibi ahlaki kaideler, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanç ile desteklenirse devamlı olur. Kul hakkını çiğnediği zaman ahirette cezasını çekeceğine inanan bir insan, başkalarının hakkını yemekten çekinecek, toplumsal kurallara riayet edecek ve haksızlık yapmaktan korkacaktır. Bu sebeple, ahlakın en sağlam temeli dindir.


BİLGİ KUTUSU
Peygamberimiz Hz. Muhammed’e bir gün birisi gelerek şöyle sormuştu:
- Ey Allah’ın elçisi, İslam nedir?
- İslam güzel ahlaktır, demişti Peygamberimiz.
O kimse tekrar sormuştu:
- Ey Allah’ın elçisi güzel ahlak nedir?
Peygamberimiz şöyle açıklamıştı:
- Sana darılan, seninle ilişkiyi kesen kimse ile barışmandır, sana vermeyene vermendir, sana eziyet edeni hoş görüp bağışlamandır
Ahlak ile dinin hedefleri incelendiğinde her ikisinin de insan davranışlarını güzelleştirmeyi, onu olgunlaştırmayı amaçladığı görülür. Örneğin din, insanlarla iyi geçinmeyi, dürüst çalışmayı, doğru sözlü olmayı emreder. hiç kimseye kin ve düşmanlık beslememeyi buyurur. Toplumda barış, huzur ve güven ortamının egemen olması için çalışmayı öğütler. Hz. Muhammed (s.a.v.) de bir sözünde “Birbirinize kin gütmeyiniz, birbirinize yüz çevirmeyiniz, birbirinizi kıskanmayınız; Ey Allah'ın kulları! Birbirinize kardeşçe davranınız.” buyurur. (Kütüb-i Sitte, c.6,No 1674).


ETKİNLİK
“İslam güzel ahlaktır.”
(Buhari, Hüsnül Hulk, 27.)
Yukarıdaki hadis güzel ahlakın önemi konusunda nasıl bir mesaj içermektedir? Düşüncelerinizi yazınız.
.........................................................................................................................................
......................................................................................................................................... .........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
bottom of page